pAT-procedure: procedure Afwijkende Toelating hoger onderwijs

Heb je geen diploma secundair onderwijs, maar wil je toch starten in het hoger onderwijs? Dat kan als je slaagt voor de pAT. Er zijn verschillende procedures voor de toelating tot een graduaatsopleiding en een bacheloropleiding.

At KdG University College you can register for the exceptional admission procedure in English in order to gain access to some bachelor courses in English. Please find more information here. For registration, please access our application. Fill in the form and also upload it in our application.

Algemeen

Met een diploma secundair onderwijs krijg je rechtstreeks toegang tot het hoger onderwijs. Heb je dat niet, dan zijn er heel wat mogelijkheden om dit alsnog te behalen. Zo kan je bijvoorbeeld bij de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen de procedure Afwijkende Toelating volgen. Deze procedure is een uitzonderingsprocedure en bestaat uit meerdere onderdelen. Als je slaagt, krijg je geen diploma secundair onderwijs, maar een toelatingsbewijs voor het hoger onderwijs.

In een notendop

Om je op te geven voor een pAT, moet je onderstaand stappenplan volgen. De procedure is gratis en geeft je een toelatingsbewijs voor het hoger onderwijs (geen diploma secundair onderwijs).

  • Je schrijft in via de applicatie op deze website tussen 1 en 30 april of tussen 1 en 31 oktober.
  • Je maakt een studieoriënteringsdossier (SOD). Zonder een SOD is je inschrijving niet geldig. Je gebruikt het daarvoor voorziene formulier dat je in onze applicatie moet uploaden.
  • Je legt een test algemeen niveau af. Je wordt hiervoor uitgenodigd wanneer je inschrijving in orde is.
  • De beoordeling van je inschrijving gebeurt op basis van je resultaat op deze test en je SOD.
  • Als je slaagt, kan je je inschrijven in de opleiding die je koos.

Toelatingsvoorwaarden

Je komt in aanmerking voor de pAT- bacheloropleidingen als je geen diploma secundair onderwijs hebt en je minstens 21 jaar bent op de uiterste datum van inschrijving of uiterlijk op 31 december van dat jaar en je dat academiejaar nog niet hebt deelgenomen aan de procedure. Je kan maar één keer per academiejaar deelnemen aan de procedure.

Let op!

Bij een positieve beoordeling ontvang je een toelatingsbewijs voor het hoger onderwijs. Naast dit toelatingsbewijs moet je ook voldoen aan de decretaal bepaalde taalvereisten. Voor sommige opleidingen zijn er nog bijkomende toelatingsvoorwaarden, bijvoorbeeld het slagen voor toelatingsproeven in de opleidingen audiovisuele kunst en beeldende kunst, muziek en podiumkunsten, geneeskunde en tandheelkunde …

Voor jongeren jonger dan 21 jaar is er ook een bijzondere procedure virtuozen in de muziek. Meer informatie hierover vind je in de artikelen 18 tot en met 21 van het pAT-reglement.

Verloop

Begin tijdig aan de procedure, zodat je tegen de start van het academiejaar of het tweede semester het hele traject hebt afgewerkt.

Stap 1: jezelf informeren
Ga zeker naar de informatiesessie die de AUHA organiseert. Informeer je over opleidingen in het hoger onderwijs en maak een doordachte keuze.

Stap 2: inschrijven en het studieoriënteringsdossier
Je kan jezelf inschrijven voor de procedure van 1 tot en met 30 april en van 1 tot en met 31 oktober via de applicatie op deze website. Vul je studieoriënteringsdossier in. Upload je studieoriënteringsdossier samen met de nodige attesten. Je krijgt een bevestiging van je inschrijving en een uitnodiging voor deelname aan de test algemeen niveau (check zeker ook je spamfolder).

Stap 3: test algemeen niveau
De test algemeen niveau wordt op vastgelegde momenten in groep afgenomen. Je meldt je op het afgesproken moment aan.

Stap 4: beoordeling van je dossier
Je dossier bestaat uit de test algemeen niveau en het studieoriënteringsdossier. Een commissie beoordeelt je dossier. De commissie bestaat uit drie personen waarvan minstens één verwant is aan het studiedomein dat jij in je dossier hebt aangebracht. De beoordelingscommissie kan een gesprek met jou vragen, maar dat is niet altijd het geval. Tussen de datum van registratie en de uiteindelijke beslissing over de toelating liggen maximaal acht weken. Je wordt per brief en per e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing. Een positieve beslissing resulteert in een toelatingsbewijs voor de opleiding van jouw keuze.

Stap 5: inschrijven en studeren
Als je een positieve beslissing hebt ontvangen, kan je je met je toelatingsbewijs aanmelden bij de inschrijvingsdienst van de hogeronderwijsinstelling die je hebt gekozen. Het studeren in het hoger onderwijs kan nu echt beginnen.

Het studieoriënteringsdossier (SOD)

Naast de beoordeling van je algemeen niveau, dat via een test bepaald wordt, kijkt de beoordelingscommissie ook naar je opleidingsperspectief. Dat gebeurt aan de hand van je studieoriënteringsdossier (SOD), waarin je zelfstandig, beargumenteerd en persoonlijk je studiekeuzeproces en je visie op de (onderwijs)loopbaan uitlegt. Je vult hiervoor het sjabloon in dat je kan downloaden. Je mag niet van deze structuur afwijken.

Het SOD moet je elektronisch invullen en bij de inschrijving in onze applicatie uploaden. Zonder SOD is je inschrijving niet volledig. Let erop dat je de documenten waarnaar je verwijst (diploma’s, getuigschriften, attesten …) toevoegt aan het SOD. Het nauwkeurig invullen van het SOD en het verzamelen van alle documenten kan heel wat tijd vragen. Onderschat dit niet.

Elektronisch dossier: instructies voor gebruik
Het studieoriënteringsdossier is een MS Word-sjabloon dat je kan downloaden in onze applicatie. Bij het openen is het mogelijk dat je eerst op de knop ‘Bewerken inschakelen’ moet klikken, zodat je in het gedownloade document kan werken. Bewaar het document met je naam en voornaam om het te kunnen uploaden in onze applicatie.

Studiekeuze

Informeer jezelf
Ga op zoek naar informatie over de verschillende opleidingen in het hoger onderwijs. Bezoek de websites van de universiteit en de hogescholen. Per opleiding kan je redenen vinden waarom je ervoor zou moeten kiezen. Je vindt er informatie over startcompetenties en toelatingsvoorwaarden. Gebruik studiekiezers zoals bijvoorbeeld Columbus. Volg de AUHA-sessie over studiekeuze.

Hogeschool of universiteit?
Graduaat
Een graduaat omvat tussen de 90 en 120 studiepunten (met uitzondering van verpleegkunde) en volg je aan een hogeschool. Als je voltijds studeert, kan je een graduaat in twee jaar behalen. Vele van deze opleidingen bieden echter ook de mogelijkheid om je studie te combineren met werken. Hierdoor worden heel wat graduaten gespreid over drie jaar.

Een graduaat omvat tussen de 90 en 120 studiepunten (met uitzondering van verpleegkunde) en volg je aan een hogeschool. Als je voltijds studeert, kan je een graduaat in twee jaar behalen. Vele van deze opleidingen bieden echter ook de mogelijkheid om je studie te combineren met werken. Hierdoor worden heel wat graduaten gespreid over drie jaar.

Een graduaat bereidt je voor op het uitoefenen van een beroep. Ze zijn minder theoretisch dan een bacheloropleiding. Bij de meeste graduaten krijg je les in kleine groepen en heb je een nauw contact met de lesgever. Werkplekleren vormt een belangrijk onderdeel van deze opleiding en omvat minimaal 1/3e van de studieomvang.

Professionele bachelor
Een professionele bachelor omvat normaliter 180 studiepunten (met uitzondering van de opleiding verpleegkunde). Als je voltijds studeert, kan je een professionele bachelor op drie academiejaren behalen aan een hogeschool. Deze opleidingen zijn gericht op de beroepspraktijk. Je leert er de algemene en specifieke kennis en competenties die je nodig hebt om bepaalde beroepen uit te oefenen. De lesaanpak en de hoeveelheid theorie en praktijk is sterk afhankelijk van de opleiding waarvoor je kiest.

Academische bachelor
Een academische bachelor omvat steeds 180 studiepunten en kan je op drie academiejaren behalen als je voltijds studeert. Deze opleidingen worden hoofdzakelijk georganiseerd door de universiteiten. Ook de kunstopleidingen en de Antwerp Maritime Academy (HZS) richten academische bachelors in.

Een academische bachelor is een opleiding gericht op onderzoek en ontwikkelen van kennis. Het doel is je voor te bereiden op een masteropleiding. De lesaanpak en de hoeveelheid theorie en praktijk is ook bij deze bachelors sterk afhankelijk van de opleiding waarvoor je kiest.

Timing

Per academiejaar worden er twee pAT-procedures voorzien. Na een inschrijvingsperiode van 1 tot en met 31 oktober start een najaarsprocedure die toegang geeft tot het tweede semester van het lopende academiejaar. Na een inschrijvingsperiode van 1 tot en met 30 april start de voorjaarsprocedure die toegang geeft tot het eerste semester van het aansluitende academiejaar.

Je kan een schematisch overzicht van de vastgelegde termijnen downloaden. In functie van deze procedures wordt ook een informatiesessie georganiseerd.

Informatiesessies

De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen organiseert twee keer per academiejaar een informatiesessie over de pAT-opleidingen. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen van de procedure, de elementen van de beoordeling en de manier waarop je het studieoriënteringsdossier kan aanpakken.

De eerstvolgende informatiesessie is gepland in Antwerpen op zaterdag 9 maart 2024 van 10 tot 12 uur. Je inschrijven kan hier.

Een online vragenuurtje voor specifieke vragen rond het studieoriënteringsdossier is gepland op donderdag 4 april 2024 om 19 uur. Stuur een mail naar info@auha.be om je hiervoor in te schrijven.

Concept en methode

De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen vraagt van de kandidaat-student om deel te nemen aan de test algemeen niveau en om een studieoriënteringsdossier te maken waarin de kandidaat-student schetst voor welke opleiding hij, zij of die wil inschrijven en waarom.

Test algemeen niveau
De beoordeling van het algemeen niveau test de generieke competenties voor het hoger onderwijs, zoals bijvoorbeeld informatieverwerving en -verwerking, analyseren, diagnosticeren en formuleren.

Beoordeling opleidingsperspectief
De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen is ervan overtuigd dat een beoordeling van de kandidaat-student enkel betekenisvol is als die gekaderd is in een opleidingscontext en aangevuld wordt met een studieoriëntatie. Het opzet van de opleidingsgeoriënteerde evaluatie is drieledig: een context bieden voor de beoordeling algemeen niveau, zeker met betrekking tot leercompetenties, het door de kandidaat-student vooropgezette opleidingsperspectief evalueren en een studieoriënteringsadvies voor de kandidaat formuleren.

De beoordeling opleidingsperspectief bestaat uit de evaluatie van het studieoriënteringsdossier, waarin de kandidaat-student beargumenteerd en persoonlijk zijn, haar of diens studiekeuzeproces en de visie op de (onderwijs)loopbaan uitlegt. De structuur ervan wordt als een sjabloon elektronisch aangeboden.

Reglement

De pAT voor de opleidingen wordt georganiseerd vanuit een associatiereglement dat goedgekeurd werd door de verschillende partnerinstellingen en het Bestuursorgaan van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. De procedure verloopt conform dit reglement met de Associatie als validerende instantie.

Via de pAT kunnen kandidaten toegelaten worden tot het hoger onderwijs. Het is een algemene toelating met een opleidingsspecifieke oriëntering.

De pAT blijft minimaal vijf jaar geldig. Na vijf jaar kan er een actualiseringstoets opgelegd worden. De toelating is overdraagbaar naar andere instellingen. Ben je al toegelaten tot een andere hogeronderwijsinstelling? Dan meld je je rechtstreeks bij de verantwoordelijke van de nieuwe instelling. Die zal onderzoeken of de toelating overdraagbaar is. Zie verder onder ‘Vragen’.

De beoordeling en beslissing van het dossier gebeurt op het niveau van de instelling en conform het reglement van de Associatie, al dan niet gedelegeerd naar een faculteit, departement of opleiding.

De pAT is gratis.

Zinvolle alternatieven

Heb je geen diploma secundair onderwijs, maar wil je dat alsnog behalen? Dit zijn je mogelijkheden:

  • voltijds secundair onderwijs;
  • secundair volwassenenonderwijs in een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO);
  • de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap;
  • het systeem ‘Leren en Werken’ in het deeltijds arbeidsgericht onderwijs.

Meer informatie over het behalen van het diploma secundair onderwijs, vind je op:

www.wordwatjewil.be
www.onderwijskiezer.be
www.ikleerbij.be

Er zijn ook opleidingsmogelijkheden in het kader van levenslang en levensbreed leren waarvoor geen diploma secundair onderwijs nodig is:

  • opleidingen in het volwassenenonderwijs;
  • een bacheloropleiding aan de Open Universiteit;
  • ondernemersopleidingen en andere opleidingen bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemersopleidingen, Syntra-Vlaanderen;
  • opleidingen die zich richten op de arbeidsmarkt, aangeboden door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB);
  • cursussen van sociaal-culturele organisaties in Vlaanderen, gebundeld aangeboden door het Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk (SoCius).

Afwijkende toelatingsvoorwaarden worden bepaald in het onderwijs- en examenreglement van de instelling hoger onderwijs.

Vragen

Info en contact

  • AUHA (Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen)
    Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
    T 03 265 30 56
    pat@auha.be

Instellingsverantwoordelijken

AP Hogeschool Antwerpen

Kris Van Elsen
Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen
T 03 220 58 21
E kris.vanelsen@ap.be
 www.ap.be

Antwerp Maritime Academy (HZS)

Bea Wauters
Noordkasteel Oost 6, 2030 Antwerpen
T 03 205 64 36
bea.wauters@hzs.be
www.hzs.be

Karel de Grote Hogeschool

Kim Buermans
Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
T 03 613 14 27
E admission@kdg.be
www.kdg.be

Universiteit Antwerpen

Ann Coene
T 03 265 36 09
Ann.Coene@uantwerpen.be
www.uantwerpen.be

Inschrijving

Je schrijft je in voor de procedure tussen 1 en 30 april of tussen 1 en 31 oktober via de applicatie. Daarna ontvang je een bevestigingsmail en een login en paswoord (check ook je spamfolder). Je kan het studieoriënteringsdossier downloaden wanneer je je inschrijft in de applicatie. Je kan je in de applicatie opnieuw inloggen via mijn.auha.be om je SOD en de bijhorende documenten te uploaden. Hiervoor het je je login en paswoord nodig.

Graduaten

Wil je graag een graduaatsopleiding volgen? Deze korte, flexibele en praktijkgerichte opleidingen zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Toegang tot een graduaatsopleiding is echter gereglementeerd. In principe is er een diploma van secundair onderwijs nodig om een graduaatopleiding te beginnen. Ligt dit niet binnen de mogelijkheden, dan zijn er een aantal uitzonderingen. Eén daarvan is het toelatingsonderzoek. Binnen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen wordt dit de ‘pAT graduaatsopleidingen’ genoemd: de procedure Afwijkende Toelating tot een graduaatsopleiding.

Werkwijze
Het toelatingsonderzoek wordt afgenomen door de Vlaamse Hogescholen. Samen hebben ze een identieke test uitgewerkt. In een digitale toets wordt de mate waarin je voorbereid bent op het aanvangen van een graduaatsopleiding beoordeeld. Indien je voor het onderzoek slaagt, kan je aan een Vlaamse graduaatsopleiding beginnen. Dit kan aan eender welke Vlaamse hogeschool en in eender welke graduaatsopleiding. Om deel te nemen aan de toelatingsproef, moet je je op voorhand inschrijven.

Alle informatie vind je op www.toelatingsonderzoek.be