Samenwerken om een aantrekkelijk hogeronderwijsnetwerk in Antwerpen uit te bouwen: dat doet de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Hiervoor werken de partnerinstellingen een opleidingsaanbod uit dat voldoende aansluit- en doorstroommogelijkheden bevat. Ze volgen daarnaast het Vlaamse hogeronderwijsbeleid op en delen kennis op vlak van onderwijspraktijk. Ook zij-instromers* worden niet vergeten: de partnerinstellingen werken voor hen specifieke procedures uit.
* Zij-instromers: studenten die niet meteen na hun secundaire opleiding instromen in het hoger onderwijs, maar al arbeidservaring hebben of een andere opleiding volgden.
Onderwijsbeleid
Het doel van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen is uitgroeien tot een centrum van eigentijds en studentgericht onderwijs, door expertise rond onderwijsontwikkeling uit te breiden en ter beschikking te stellen. De werkgroep Onderwijs van de Associatie volgt daarom de meest recente ontwikkelingen op de voet en bereidt beslissingen rond onderwijs en onderwijsbeleid voor.
Schakelprogramma’s
De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen biedt de student een breed studieaanbod aan. Schakel- en voorbereidingsprogramma’s linken de verschillende opleidingen en instellingen.
THEA: voor vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers
Het THEA-programma (kan staan voor Try Higher Education Antwerp of Traject Hogere Educatie Antwerpen, maar is een fictieve naam) is een flexibel programma op maat, gemaakt voor vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers met een hogeronderwijsperspectief.
EVC (erkenning van eerder verworven competenties)
In onze samenleving kunnen en kennen mensen allerlei dingen die ze ergens in de loop van hun leven hebben opgedaan, maar waarvoor ze geen studiebewijs kunnen voorleggen. Het hoger onderwijs kan deze kennis, vaardigheden, inzichten en attitudes erkennen, zodat deze ervaringen meer bruikbaar kunnen worden. Als je […]
pAT-procedure: procedure Afwijkende Toelating hoger onderwijs
Heb je geen diploma secundair onderwijs, maar wil je toch starten in het hoger onderwijs? Dat kan als je slaagt voor de pAT. Er zijn verschillende procedures voor de toelating tot een graduaatsopleiding en een bacheloropleiding.
Studiekeuze kandidaat-studenten met een leefloon
Wie een leefloon ontvangt van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), kan onder voorwaarden een voltijdse studie volgen als onderdeel van een ‘geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie’ (GPMI). Dit is een schriftelijk contract tussen de kandidaat-student en het OCMW.
LEA – Expertisenetwerk Lerarenopleiding Antwerpen
De lerarenopleidingen van de AUHA wisselen goede praktijkvoorbeelden uit en pakken samen met het werkveld concrete problemen aan.
In de kijker
Buddy-Up ondersteunt leerlingen bij keuzestress
StudyChat breidt verder uit. Met onze drie modules bereiken we inmiddels al meer dan 8000 leerlingen in de provincie Antwerpen, maar we willen graag nog meer leerlingen helpen hun weg naar het hoger onderwijs te vinden. In september starten we daarom met een nieuw project: Buddy-Up. Dit buddyproject richt zich op (kwetsbare) leerlingen in het […]
Maak je klaar voor MOVING FORWARD: een gedurfde stap naar de toekomst
Het komende academiejaar zullen in Antwerpen meer dan 11 000 studenten hun diploma behalen aan één van de hogescholen of universiteit. Voor deze studenten lanceert de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen met haar partners de Universiteit Antwerpen, de AP Hogeschool, de Antwerp Maritime Academy (HZS) en de Karel de Grote Hogeschool, ‘Moving Forward’. De partnerwerving is reeds van start […]
Wat kost studeren? Alle info op 1 plek!
Vind je het moeilijk om in te schatten wat het kostenplaatje is van verder studeren? Weet je niet of je recht hebt op financiële hulp van de overheid of van je hogeschool of universiteit? Verdwaal je soms in de zoektocht naar de antwoorden op je vragen? Je bent zeker niet alleen! Daarom hebben de studentenvoorzieningen […]