Events

De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen brengt mensen samen. Zo wisselen we kennis uit over instellingen en opleidingen heen en stimuleren we samenwerking.

Aankomende events

Opening academiejaar

26 september 2024

Opening academiejaar 2024 – 2025. Binnenkort beginnen we aan de voorbereidingen van de opening van het academiejaar die opnieuw plaatsvindt in de Stadsschouwburg en het Theaterplein.

Voorbije events

Expertisenetwerk buddywerking

12 juni 2024

Samen met Thomas More Antwerpen organiseerden we een expertisenetwerk voor buddywerkingen in het Antwerpse. In deze eerste editie leerden we heel wat over de succesfactoren en de knelpunten.

Lees verder

HR-platform Genius

23 mei 2024

Genius-Antwerp organiseerde opnieuw een HR-platform waar meer dan twintig HR-verantwoordelijken het debat voerden over de competenties van net afgestudeerden.

Lunchworkshop

21 mei 2024

Multiperspectiviteit & dekolonisatie. In deze workshop voor docenten ging Sebastian Van Hoeck met theorie en interactieve methoden in op he belang en de praktische toepassing van multiperspectiviteit, aangevuld met dekoloniaal denken en pedagogie. Hoe breng je in je opleidingsonderdeel meer perspectieven binnen dan enkel het Eurocentrische?

Stage- en jobbeurs Sociaal Werk

7 mei 2024

Ook dit academiejaar sloegen de opleidingen Sociaal Werk van de Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool en Universiteit Antwerpen de handen in elkaar voor de organisatie van de stage- en jobbeurs Sociaal Werk in Antwerpen!

Lees verder

Hackathon

17 april 2024

Het duurzame labo van de toekomst! Van de klinische laboratoria van GZA en ZNA kregen groepjes creatieve en getalenteerde studenten de opdracht om na te denken over het duurzame labo van de toekomst. De jury was onder de indruk van de ideeën. Het meest haalbare idee kaapte een geldprijs van 1000 euro weg. Bekijk hier een korte impressie.

Thematafel LIO-banen

28 maart 2024

Samen met Start-wijs organiseerde het AUHA-Expertisenetwerk Lerarenopleiding (LEA) een thematafel ‘Aanvangsbegeleiding bij LIO-studenten’. LIO staat voor leraar-in-opleiding. Studenten, lerarenopleiders en professionals uit het basis- en secundair onderwijs kwamen samen om te praten over de specifieke noden en uitdagingen bij het begeleiden van LIO-studenten. Zij formuleerden concrete actiepunten om die begeleiding te verbeteren. De actiepunten liggen in de lijn van het eerdere LIO-charter dat de AUHA samen met werkveld en lerarenopleidingen uitwerkte. Klik hieronder voor meer informatie over LEA.

Lees verder

Onderzoeksvoormiddag Meet & Greet

26 maart 2024

We brachten meer dan 100 onderzoekers samen op onze onderzoeksvoormiddag zodat zij kennis konden maken met andere onderzoekers en kunnen bekijken of samenwerking mogelijk is. We stelden er ook het vernieuwde zaaifonds voor.

Lees verder

Workshop budgetbeer

26 maart 2024

Op dinsdag 26 maart organiseerde onze studentenraad ASRA een workshop rond budgetbeheer voor studenten uit onze partnerinstellingen. De studenten leerden hoe je een overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven, waarom supermarktdeals niet altijd voordelig zijn en hoe je kan besparen met studentenkortingen.

De workshop werd gegeven door Emma Swerts en Marlies De Bondt van de dienst Budget en Schulden van Stad Antwerpen. Bekijk hier hun presentatie.

AUHA op FTI!

Weekend 23 en 24 maart 2024

De AUHA was als superband aanwezig op het FTI-Slotfestival op 23 en 24 maart. Universiteit Antwerpen, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS) en Karel de Grote Hogeschool stelden samen voor wat er allemaal broeit in onze belangrijkste sectoren.  Zo kon je bij ons, in de backstage van dé Antwerpse muziektempel bij uitstek, ontdekken hoe de technologie die we morgen allemaal gebruiken, vandaag al onmogelijk weg te denken valt bij onze studenten en onderzoekers.

Lees verder

Lunchworkshop Wereldconflicten

19 maart 2024

Hoe omgaan met wereldconflicten in een een superdiverse studentengroep? Hoe als docent omgaan met uitdagende uitspraken en thema’s in een superdiverse lesgroep? Hoe instant reageren op heftige uitspraken in de les, zodat de les niet ontploft maar je er pedagogisch-verbindend mee aan de slag kan gaan? In deze hands-on lunchworkshop werkten we rond 6 tips en Eerste Hulp Bij Uitdagende Uitspraken. De workshop was in handen van Sam Mampaey, procesbegeleider bij Atlas. Zijn ppt ontdek je hier.

Global South

19 maart 2024

De AUHA ontving minister Gennez die kwam luisteren naar een aantal samenwerkingsprojecten van onze partnerinstellingen met het globale Zuiden.

Lees verder

Toelichting OESO-rapport

29 februari 2024

dr. Dries Lens (UAntwerpen)

Eind 2023 bracht de OESO het rapport Working together for Integration: Skills and labour market Integration of Immigrants and their children in Flanders uit. Dat rapport maakt een analyse van de integratie van nieuwkomers op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het bevat een overzicht van de sterktes, zwaktes en groeikansen van het Vlaamse integratiebeleid en maakt de vergelijking met andere Europese landen. Raadpleeg hier het volledige rapport.

Broodje sociaal

22 februari 2024

Een of twee keer per academiejaar organiseert de AUHA samen met de opleidingen sociaal werk van de AP Hogeschool, KdG en de UAntwerpen het discussieforum Broodje Sociaal. Onderzoekers stellen er hun onderzoeksresultaten voor en gaan er in gesprek met het werkveld. Broodje sociaal 2024 was van de hand van de onderzoekers Bie Melis, Kathleen Van Loon & Miet Neyens (KdG Hogeschool) ‘Hoe doe je dat? 1 Gezin 1 plan?’

Lees verder

Dialoogtafel levensbeschouwelijke kentekens

7 december 2023

Naar aanleiding van het standpunt levensbeschouwelijke kentekens dat de AUHA in november 2023 uitbracht, organiseerde de AUHA twee dialoogtafels: een rond onderwijs en een rond goede praktijkvoorbeelden in de zorg. In een constructieve dialoog gingen de verschillende betrokken partners met elkaar in gesprek. Klik hieronder als je graag meer wil weten over de AUHA-werking rond diversiteit.

Lees verder

EVC-vorming

17 november 2023

Interne vorming voor begeleiders en beoordelaars van EVC-procedures. Inzicht in de EVC-procedure en focus op de portfoliomethode en het criteriumgericht interview. Voor de begeleiders is die informatie cruciaal bij het vertalen van de vereisten naar de kandidaat. Aan de beoordelaars willen we handvatten bieden om o.m. portfolio’s objectief te beoordelen en het criteriumgericht interview doelmatig te organiseren. 

TAKEOFFANTWERP_

2023 – 2024

TAKEOFFANTWERP_ is de AUHA-samenwerking die student-ondernemers in Antwerpen ondersteunt via een uitgebouwd ecosysteem. Student-ondernemers kunnen in hun instellingen terecht voor begeleiding en coaching. Overkoepelend organiseert TAKEOFFANTWERP_ een aantal evenementen waar student-ondernemers met elkaar en met professionals in contact kunnen komen of hun producten aan een publiek kunnen aanbieden. Zo organiseren we een kick-off, startersessies, round-up en nog veel meer.

Lees verder

GENIUS ANTWERP

2023 – 2024

Met Genius Antwerp wil de AUHA hoger onderwijs en het werkveld dichter bij elkaar brengen via events en netwerking.

Lees verder

Events in de kijker

Stage- en Jobbeurs Sociaal Werk 2024

Stage- en Jobbeurs Sociaal Werk 2024

Dinsdag 7 mei 2024 | AP Hogeschool, campus Spoor Noord Ook dit academiejaar zorgden de opleidingen Sociaal Werk van de Karel de Grote Hogeschool, de AP Hogeschool en Universiteit Antwerpen voor een meer dan geslaagde editie van de stage- en jobbeurs Sociaal Werk in Antwerpen. Dit keer vond de beurs plaats op de campus Spoor […]

AUHA was op het FTI Slotfestival!

AUHA was op het FTI Slotfestival!

Van 15 tot en met 24 maart stond Vlaanderen volledig in het teken van technologie en innovatie. Hét hoogtepunt van Tien dagen Tech? Dat beleefden we met de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen tijdens het grootse Slotfestival van FTI (Flanders Technology & Innovation) op zaterdag 23 en zondag 24 maart. Want toen werden het Sportpaleis […]

Bekijk alle artikels