AUHA op Slotfestival FTI: de line-up!

VR ZONE

Wat betekent extended reality?
Wat doet Virtual Relief?

Virtual Reality aangekondigd als nieuwe headliner!

Virtual reality (VR) is niet zomaar de laatste coole nieuwe term in technologie. VR wordt nu al ingezet om Antwerpse organisaties en studenten te ondersteunen. Van de lange lijst van verschillende manieren om VR te gebruiken, ontdek je hier enkele headliners.

De releasedatum vieren

Wat als we op een hele andere manier met angst en pijn zouden kunnen omgaan? Met Virtual Relief leren vroedkundigen, toekomstige ouders en Antwerpse studenten in de opleiding vroedkunde hoe virtual reality kan gebruikt worden om pijn en stress te verlichten. Het is bewezen dat je minder last hebt van pijn als je wordt afgeleid. In enkele ziekenhuizen wordt VR op deze manier succesvol ingezet als psychologische pijnstiller. Het helpt om vrouwen op natuurlijke wijze te laten bevallen. Wetenschappers hopen dit nog op een heleboel andere fysieke én emotionele pijnen toe te passen. In het genre VR belooft het nog veel meer baanbrekende releases!

De virtuele handen in de lucht

Het verdient een stevige ronde applaus: onze docenten leren heel Vlaanderen reanimeren (CPR training) in een virtual reality (VR). Zo komen ze op gecontroleerde wijze te weten hoe het voelt om in het echte leven, in hun eentje, snel hulp te bieden. Een virtuele stem loodst je door alle nodige stappen, die levens kunnen redden. Want bij een hart zonder beats telt elke seconde.

Safety first! VR training baant zich ook steeds meer een weg naar de werkplaats toe, waar die echt een verschil kan maken. Denk bijvoorbeeld aan de grote fabrieken in de Antwerpse haven. Bij werkers met grote verantwoordelijkheden, zoals het aan- en uitzetten van grote industriële machines, werd reeds bewezen dat het trainen van veiligheidsprocedures via VR training beter blijft hangen dan een meer traditionele aanpak op papier. 

Techno, logisch?

Er is virtual reality en dan heb je ook nog augmented en mixed reality… Dat alles schuilt samen onder extended reality, of de parapluterm XR-technologie. Beginnen je oren al te tuiten? Aarzel niet om langs te gaan bij het Immersive Lab. Zij brengen alle kennis over VR samen en organiseren er lezingen en workshops over. Je noemt jezelf ongetwijfeld in geen tijd VR of XR-expert!

Water/H2O zone

Hoe noem je datgene dat na het zuiveren van water overblijft?
Kan jij een tool opnoemen die het werk in de haven vergemakkelijkt?
Welke producten kan je maken door restwater te hergebruiken?

H2O: de rockster uit je kraan

Wanneer jij in de ochtend jouw leeg glas water aan de kraan vult, dan mag je er zeker van zijn dat je lekker drinkbaar water krijgt. We besteden jaarlijks miljarden aan waterzuivering en ontroesting. Maar wat gebeurt er dan met het overblijvende restwater? En kunnen we ook echt af geraken van roest?

Op onze campussen wordt er hard gewerkt om de klimaatdoelstellingen in de komende jaren te halen. Wetenschappers staan op de eerste rij om te onderzoeken hoe ons watergebruik thuis en in de haven veiliger en duurzamer kan worden, én hoe we zo veel mogelijk uitsparen. En dat alles in een mooie harmonie, dat klinkt als muziek in de oren!

Een lied over lijm?

Onderzoekers ontdekken manieren om restwater, dat overblijft na waterzuivering, te hergebruiken. Met het overschot kan nog een heleboel gebeuren. Het zogenaamde ‘slib’ wordt verder ontdaan van vetten, eiwitten en suikers. Daarna kunnen we er van alles van maken: biologische lijm, schoonmaakmiddelen, vezelplaten als bouwstof voor meubels… Geloof je je oren niet? Kom zelf experimenteren aan de stand!

Nog niet uitgezongen

Staal wordt gebruikt voor veel belangrijke en duurzame producten, maar er is steeds een risico op roest. Een schip ligt nu eenmaal in water en ons dak met zonnepanelen of de windmolens voor onze kust worden blootgesteld aan ons koppige Belgische weer. Roest is een blijver, maar door de ontwikkeling van meet-, analyse- en voorspellingssystemen weten we steeds beter wat een schip, windmolen of zonnepaneel nodig heeft en hoe vaak het onderhouden moet worden. Zo maken we de omgeving properder, kunnen we werkongevallen vermijden én kunnen we jaarlijks bovendien heel wat kosten besparen!

Met de juiste instrumenten uitgerust

Veiligheid is naast duurzaamheid dé grote ster als we het over de Antwerpse haven hebben. We ontwikkelen betere tools voor de échte sterren: de havenwerkers. Met comfortabele kledij die er voor iedereen goed uitziet en tools die het zware werk lichter maken, zoals bijvoorbeeld een staaf die containers met gemak opent, wordt de haven met vaste hand gedirigeerd!

E-racing/Energiezone

Wat is elektrificatie?
Wat doet het UZE Energy project?
Hoe kan een racer zijn energieverbruik verlagen?

Vaarwel akoestisch, elektrisch is in!

De ‘elektrificatie’ is een feit: we racen van fossiele brandstof naar stroom. Onze onderzoekers zorgen ervoor dat elektrische stroom gemakkelijk beschikbaar wordt voor jou, én voor onze topsporters op het racecircuit. En ook voor in ons huis blijven we zoeken naar betere manieren om energie te besparen. Ontdek hier het spannende verhaal van de race naar beter energiegebruik.

De band gaat nooit stuk

Op het circuit worden oplossingen bedacht om meer energie te besparen op een groenere manier. In Antwerpen onderzoeken snelheidsfanaten niet alleen de toekomst van de elektrische F4 racewagen, maar ook bijvoorbeeld op welke snelheid een voertuig het meest duurzaam versnelt of vertraagt. We nemen zo onze kennis en verantwoordelijkheid mee naar onze meest trotse sporten en bezigheden. Meer daarover vind je op de stand. Elektrificerend!

Met gierende banden

Van futuristisch idee naar realiteit in een flits! Wat begon als een startup project, kreeg verder vorm op de campus om het echt op de markt te krijgen. En het komt geen moment te vroeg, want we rijden steeds meer elektrisch, en de voorzieningen in de stad worden tegelijkertijd daaraan aangepast. Het UZE Energy project zorgt ervoor dat een oplaadbeurt voor je elektrische auto even gemakkelijk te bestellen is als tickets voor je favoriete band. Zo moet jij niet meer zoeken naar een oplaadpaal, maar bestel je binnenkort in Antwerpen en Brussel gewoon een pakket energie, die als een mobiele oplader naar jouw locatie rijdt. Je maakt het mee vanop de eerste rij!

Een gevoelige snaar?

Van het koude weer zijn we allemaal wel eens in een slechte bui. We doen liever een extra laag kleding aan dan de verwarming hoger te zetten, want dat is beter voor het klimaat en zo bespaar je energie. Het idee om met winterjas aan tafel te blijven zitten, vonden de makers van Hotcharlie genoeg om mee aan de slag te gaan. Ze ontwierpen een outfit in zeven delen, die de warmte vasthoudt, maar op- en afgebouwd kan worden waar en wanneer nodig. De designs werden uiteraard ook met vrouwelijke silhouetten in gedachten ontworpen, zodat alles goed zit én gemakkelijk aan en uit te doen is. Zo kan je een dagje binnenblijven zonder te veel energie te verbruiken. Pluspunt: je kan naar hartenlust dansen in de woonkamer op je favoriete cozy playlist.

Mobiliteitzone

Wat doet AI in bAIcycle?
Hoe krijgt de FAAST fiets een beeld van je houding op de fiets?
Hoe zullen auto’s met elkaar communiceren in de nabije toekomst?

Door het verkeer dansen

Stel je even voor: een toekomst zonder files, wachttijden en verwarring op de weg, zonder nek- en rugpijn en sneller op de fiets. Auto’s die kunnen teleporteren, met elkaar communicerende vrachtwagens, fietsen die zich aan jou aanpassen… Droom niet te ver! Voor teleportatie is het wellicht te vroeg, maar in onze stad is veilig en efficiënt verkeer een prioriteit. Bij onze kennisinstellingen wordt alles op alles gezet, zodat jij en ik op de beat van het verkeer steeds veiliger en sneller meegaan. Deze baanbrekende projecten geven de juiste toon aan!

Hip hoppen en trappen

Hier in Antwerpen willen we dat jij morgen beter op de weg staat én dat die weg zelf in betere staat is. Maak kennis met de bAIcycle en de FAAST fiets.

Met de bAIcycle verzamelen wetenschappers data om een AI algoritme (artificiële intelligentie) te trainen. Zo leert AI over hoe ons wegdek er juist aan toe is in België. We kunnen er allemaal zelf aan meewerken, want AI krijgt de gegevens toe, die fietsers al fietsend meten en opsturen. De meest vooruitstrevende wetenschap die bevindt zich gewoon buiten, op weg naar de supermarkt of je werk en is bovendien goed voor de gezondheid.

Ook de FAAST fiets kan je gezondheid alleen maar verbeteren. De innovatieve fietssimulator houdt rekening met je fietshouding en de luchtweerstand en past zo jouw snelheid aan. Je fietst alsof je in een echte wereld fietst! En je kan sprinten tegen extreme snelheden maar veilig en indoor. Jij en je FAASTfiets, het is leuk babbelen met elkaar dus.

Rap vandaag, maar rapper morgen

Ook leuk babbelen tussen de auto’s van de nabije toekomst. Het IDLab stelt zich ultra slimme voertuigen voor die met hun sensoren van alles aan elkaar kunnen vertellen: dat er een file op deze weg op komst is, dat je op die andere weg een bepaalde regel automatisch moet volgen en dat ze elkaar stiekem wel leuk vinden… Met auto’s als goede vrienden samen op de weg voelen ook de andere weggebruikers zich veiliger. Zo wordt ons weggebruik hipper, rapper en vooral veiliger.

Gezondheid/Health

Hoe kan jij bijdragen aan een app die je helpt communiceren met artsen?
Wat kan een medische spiegel zoal?

De warmste toonladder

In onze ziekenhuizen staat open communicatie vooraan. Dat betekent concreet dat er met wetenschappers gewerkt wordt om de ervaring gemakkelijker, veiliger en efficiënter te maken voor de patiënt, en voor de dokter en verplegers. Van attesten tot thuisbehandelingen tot complexe operaties, er wordt in de gezondheidssector lang geen toontje lager gezongen!

In majeur!

Met ivvy viel een Antwerpse student meermaals in de prijzen. En terecht: bij dit project werd een manier ontwikkeld om infuusbehandelingen gemakkelijker en veiliger te kunnen maken. Het is een oplossing voor apparatuur die de woon- of slaapkamer eerder nog steeds als een ziekenhuiskamer liet aanvoelen. In plaats daarvan komt een comfortabele en draagbare hoes met software die aan verpleegkundigen vanop afstand de nodige informatie kunnen vertellen. Zo kunnen patiënten zich thuis ook echt thuis voelen, maar nog steeds in een veilige en gecontroleerde omgeving. En het bespaart reistijd en moeite voor verplegers!

Als muziek in de oren

Een medische spiegel die dokters helpt, hun werk vergemakkelijkt en zelfs taken kan overnemen, dat klinkt als muziek in de oren! Bij InViLab wordt er net daaraan gewerkt. Zo wordt de spiegel op basis van camera’s een assistent bij revalidatie. Als jij ook eens in de medische spiegel wil turen, begeef je dan naar de stand!

En verder backstage…

Onderzoekers zijn ermee bezig om het doktersbezoek van alle tonen het zachtst te laten klinken. ExplainMed wordt een app waarmee je gemakkelijk je doktersattest vertaalt naar mensentaal. Het werkt op basis van artificiële intelligentie (AI) die nog volop leert. Op dit moment focust deze AI op hartonderzoeken. Ben jij een hartpatiënt of ontving je al eerder een doktersattest voor je hart (misschien ook vol moeilijke woorden)? We zijn op zoek naar anonieme attesten als leermateriaal voor ExplainMed. Je kan het attest indienen via de QR-code onderaan de pagina. Met veel hart en ziel, dan kunnen we allemaal een beetje meehelpen!

Entertainement Zone

Hoe kan je AI laten dansen?
Wat is de Voxon Vx1?
Wat zijn games for learning?

Het dak eraf!

De sterren van morgen, dat zijn jij en ik zelf, toch? Kruip het podium op en kom langs om alvast je eerste auditie doen. In de nieuwste snuifjes vinden wetenschap, kunst en technologie hun wegen moeiteloos naar elkaar, terwijl ze elkaar ook in vraag stellen. Even doordenken en komen ontdekken op de stand!

In de spotlight

Ons entertainment bevindt zich steeds vaker thuis op de schermen die we dagelijks gebruiken. We gebruiken hetzelfde scherm om na de online les even te gamen en te ontspannen. Wat als de ene activiteit de andere kan informeren? Via ‘eye tracking’ hopen onderzoekers om, met zogenaamde ‘games for learning’, te meten en analyseren waar onze ogen heen dwalen en hoe snel. Met die informatie kunnen zij dan weer aan de slag gaan om onze ervaring van de online klas te verbeteren. Gamen voor een goed doel én je leert ervan bij, een goede deal, toch?

Allemaal het podium op

Wat vorig jaar als een dansvoorstelling met dansende artificiële intelligentie (AI) als beproefde partner werd voorgesteld, kan je nu bezoeken en zelf uittesten op onze stand. Kom een blik backstage werpen bij ‘Flesh to Foliage’ en ontdek hoe de kunstenaars van morgen AI laten dansen. Geïnspireerd door de natuur, krijgt je AI-lichaam steeds meer versieringen, die als takken uit je ledematen tevoorschijn schieten. Daarmee nodigt het kunstwerk je ook uit om stil te staan bij de natuur, bij AI en bij je eigen plaats te midden van dat alles.

Binnenkort ongetwijfeld uitverkocht

De Voxon Vx1 klinkt niet enkel alsof die in een verre toekomst op een andere planeet hoort, maar ziet er ook zo uit. Het toestel belooft virtual reality (VR) in de Antwerpse onderzoekscentra naar een hele nieuwe dimensie te brengen. Je hebt er geen speciale bril of schermen voor nodig, de Voxon Vx1 is in staat om beelden, animaties en filmpjes in 3D voor te stellen als een interactief hologram, en dat voor een groep van tot wel tien personen tegelijkertijd. Momenteel is het toestel in Vlaanderen enkel te vinden bij de opleiding productontwikkeling, hier in Antwerpen. Studenten en onderzoekers kunnen producten met behulp van de Voxon Vx1 duidelijk voorstellen, zonder eerst een prototype te hoeven maken. Wat een performance! Heb je zin om zelf zo’n hologram te bekijken en ben je een liefhebber van spelletjes? De Voxon Vx1 komt naar onze stand met een 3D spel om uit te proberen!