Idahot 2024, herbekijk onze podcast… en meer!

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Deze dag werd uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Jaarlijks zijn er op deze dag heel wat initiatieven om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen. 

België heeft één van de beste wettelijke kaders als het gaat over de bescherming en rechten van LGBTQIA+-personen. Toch blijkt er in de praktijk nog geweld en discriminatie tegen over de gemeenschap voor te komen. Deze tegenstelling stond centraal in onze podcast van afgelopen zomer. Lees hier het artikel of bekijk de volledige podcastaflevering met Lennie Blockmans, Emma Verhoeven, Yanni Deneweth en Raf Njotea.

Dit jaar zijn er in onze partnerinstellingen verschillende initiatieven en evenementen die in het teken staat van IDAHOT. Zo steunen zij allemaal de campagne PAARS, waarbij op 17 mei wordt opgeroepen paars te dragen uit solidariteit met LGBTQIA+-jongeren. Hieronder een greep uit een aantal andere initiatieven uit onze instellingen:

 • Op vrijdag 17 mei zakken 3 gastsprekers af naar KdG Campus Zuid in het kader van het vak Gender and Sexuality: 
  • 12.45 uur Abdellah Bijat: Abdellah werkt sinds kort bij een Gents sociale huisvestingsmaatschappij om leefbaarheidsprojecten op te starten. Als homoseksuele Islamjongere is hij ervaringsdeskundige en wil hij het taboe rond homoseksualiteit in de Islam doorbreken. 
  • 13.45 uur Michel Malo: Michel is jaren geleden uit Libanon moeten vluchten omwille van zijn geaardheid. Tien maanden geleden startte hij een eigen bierkapperszaak. Ondanks zijn moeilijke traject is hij nu tot starter van het jaar bekroond door Unizo. 
  • 14.45 uur Wim Peumans: Wim Peumans is antropoloog en auteur van onder meer Habibi’ en ‘Queer Muslims in Europe’. Wim viel al meermaals in de prijzen met zijn academische boeken over seksualiteit, migratie en religie. Dit najaar verschijnt zijn vijfde boek: ‘De Maas – het verhaal van een rivier’. 
 • Brussels pride op zaterdag 18 mei. KdG loopt mee. Het thema is Safe Everyday Everywhere. Een niet mis te verstane boodschap van de hele LGBTQIA+-gemeenschap om dagelijks actie te ondernemen. Een oproep tot sterke, duurzame voorstellen zodatiedereen waardig en met een gerust gemoed door het leven kan gaan. In België, Europa en de rest van de wereld. We hebben nog een lange weg te gaan. 
 • Ben je student of medewerker aan de UAntwerpen? Neem dan zeker deel aan de bevraging over het diversiteitsbeleid aan de universiteit.
 • Wil je graag meer genderbewust en -inclusief communiceren? Lees dan hier de aanbevelingen van de UAntwerpen.
 • Wil je graag meer info over het beleid initiatieven voor de LGBTQIA+-gemeenschap aan de UAntwerpen?  Lees ze hier.