Onderzoeksnamiddag 2023

Onderzoeksnamiddag: Meet & Greet

Wanneer?
Woensdag 22 maart 2023 – namiddag

Waar?
AP Hogeschool – Campus Spoor Noord
Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen

Voor wie?
Gratis event voor onderzoekers van de instellingen van de AUHA

Doel
Netwerking en duurzame samenwerking stimuleren tussen onderzoekers over de verschillende instellingen en over de verschillende disciplines heen.

Programma
De namiddag start met een plenaire sessie waarin dr. Bruno Hoste (UAntwerpen) een lans zal breken voor interdisciplinair onderzoek. Hierna volgen verschillende praktijkgerichte workshops naar keuze. We sluiten de namiddag af met een postersessie, receptie en bezoek aan het AP Immersive Lab.

Aftermovie en fotoverslag
Bekijk hier de aftermovie van onze AUHA Onderzoeksnamiddag.
Onderaan deze pagina vindt u het fotoverslag.
Via deze link kunt u alle posters herbekijken.

Programma

12.30 – 13.00 uurOnthaal met koffie en opzetten posters
13.00 – 14.00 uur

Plenaire sessie:

  • Het zaaifonds voor onderzoekssamenwerking – Jan van den Nieuwenhuijzen, voorzitter.
    Het AUHA-zaaifonds voor onderzoekssamenwerking werd vorig jaar in het leven geroepen om samenwerking te stimuleren. Dit zaaifonds legt de nadruk op het complementaire en versterkende aspect van samenwerking in wetenschappelijk onderzoek en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende onderzoeksvelden en -instellingen.
  • Interdisciplinair onderzoek? Doen?/! – dr. Bruno Hoste (RIVA, UAntwerpen).
    Het oplossen van economische en maatschappelijke uitdagingen in de 21ste eeuw vraagt een aangepaste benadering en game-changing mindset. Problemen worden tegenwoordig niet meer opgelost vanuit één standpunt, maar vergen een aanpak waarbij samenwerking over verschillende disciplines heen een oplossing kan bieden. Dat is ook zo in de onderzoekswereld, waarin gelijkaardige uitdagingen binnen een wetenschapscontext pistes kunnen zijn van vernieuwing. Maar wat is interdisciplinair onderzoek dan juist en hoe doe je dat? Dr. Bruno Hoste van RIVA, Universiteit Antwerpen, introduceert het onderwerp, duidt wat de meerwaarde kan zijn van dit soort onderzoek en reikt enkele handvatten aan ter ondersteuning. Het interview met dr. Bruno Hoste leest u hier.
  • Towards Age-friendly Cities
    Prof. dr. Wouter Verheyen
    (UAntwerpen), Pieter Cools (AP Hogeschool), Sofie Vermeiren (AP Hogeschool).
    Korte toelichting bij het project dat het zaaifonds 2023 toegewezen kreeg. Dit onderzoek focust op 65-plussers die hun zelfstandigheid maximaal willen behouden. De weg naar meer digitalisering, innovatieve oplossingen om het leven ‘gemakkelijker te maken’ en alternatieve transportmiddelen voor ‘koning auto’ presenteren een grote uitdaging voor deze steeds groter wordende groep. Op welke manier kunnen slimme stedelijke mobiliteitsoplossingen bijdragen aan een betere mobiliteit voor ouderen in metropole regio’s?  Meer toelichting door Pieter Cools leest u hier.
  • Korte beschouwing – prof. dr. Ronny Blust (vice-rector Onderzoek, UAntwerpen).
14.10 – 15.10 uur

Workshops (keuze)

  • Hoe pitch ik een onderzoeksvoorstel? – Hans Van de Water (The floor is yours)

In enkele minuten je onderzoek of project uitleggen? In deze workshop leer je hoe je jouw publiek meteen overtuigt. Wat is jouw kernboodschap? Op welke manier trek je hun aandacht? En hoe eindig je krachtig?
Vooraf volg je een korte online videocursus en bereid je een pitch voor. Tijdens de workshop gaan we met die pitches aan de slag. Zo pas je de tips en feedback meteen toe op je eigen thema.

Hans Van de Water is oprichter van The Floor is Yours en expert wetenschapscommunicatie. Hij trainde de voorbije tien jaar al duizenden onderzoekers en professionals. Zijn specialiteit: complexe boodschappen omtoveren tot een helder verhaal.

  • Time- of projectmanagement voor onderzoekers – Koen Heyrman (Elementair)

Ken je de jongleur in het circus die Chinese bordjes laat ronddraaien? Voel je je soms ook zo? Veel bordjes in de lucht, als er eentje dreigt af te vallen er opnieuw een draai aan geven, van hot naar her … en t toch meestal rond krijgen. Ook jij als onderzoeker laat verschillende bordjes ronddraaien : het onderzoek, de samenwerking met andere onderzoekers, het opvolgen van je eigen taken en de input van anderen. Dat klinkt als een uitdaging waar time management principes een deel van het antwoord kunnen geven. Vanuit een paar concrete oefeningen krijg je tijdens de workshop praktische tips & tricks om je eigen werk en de input van anderen beter te plannen en op te volgen.

Koen Heyrman is arbeidspsycholoog en econoom. Daarmee begeeft hij zich op het snijvlak waar mensen samenwerken om resultaten te behalen. Hij is reeds 15 jaar trainer en coach rond thema’s als time management, efficiënt werken en self-leadership.

Tijdens de onderzoek namiddag zal ik een pleidooi houden voor meer marktgericht denken voor onderzoekers. Onderzoekers maken een carrière op basis van publicaties die beoordeeld worden door andere onderzoekers, maar niet op hun relevantie voor het bedrijfsleven. In mijn betoog toon ik aan dat onderzoek op basis van intens contact met bedrijven toelaat om een stevige academische carrière uit te bouwen, om je onderzoeksveld (wereldwijd) mee richting en vorm te geven, om internationaal een netwerk van partners uit te bouwen en om als eerste nieuwe onderzoeksthema’s te exploreren op basis van managementuitdagingen. Het snelgroeiend aanbod van kennis online zal ook stevig druk zetten op onderzoekers om meer marktgericht te denken. Tenslotte, marktgericht denken betekent niet dat de onderzoekskwaliteit ondermijnd wordt, integendeel.

Wim Vanhaverbeke is Professor Digitale Strategie en Innovatie aan de Faculteit Bedrijfskunde en Economie van de Universiteit Antwerpen. Zijn huidige onderzoek richt zich op de implicaties van digitale strategieën en duurzaamheidseisen, en het beheer van innovatie-ecosystemen. Hij is een veelgevraagd spreker op toonaangevende internationale conferenties en adviseur voor verschillende wereldwijd opererende bedrijven. Hij adviseert en organiseert workshops voor multinationals en technologiebedrijven.

Succes met uw keuze! Meer leest u hier.

 

15.15 – 17.15 uur

Postersessie – receptie en bezoek aan het AP-Immersive Lab (VR)

Het Immersive Lab is een expertisecentrum dat alle onderzoeksprojecten, verworven kennis en technologie rond XR-technologie (extended reality: virtual, augmented en mixed reality) centraliseert en ter beschikking stelt van studenten, onderzoekers, bedrijven en non-profitorganisaties. Onderzoekers worden in contact gebracht met XR-producenten, hardware- en softwareontwikkelaars, investeerders… maar ook onderwijs, culturele instellingen en andere geïnteresseerden uit de regio. Het lab focust op de creatie van kwaliteitsvolle content voor commerciële, educatieve, culturele en wetenschappelijke toepassingen door het opzetten van geïntegreerd, praktijkgericht onderzoek, het ontwikkelen van tools waarmee producenten aan de slag kunnen en het organiseren van gebruikerstesten, workshops, lezingen en demonstraties.

Het interview met dr. Silvia Van Aken leest u hier.

 

  
  
  
  

Deelnemerslijst

De lijst met deelnemers en beschrijving van hun onderzoek vindt u hier.